• Gerda Faaij

Jubileumtuinen in Demen

Bijgewerkt: 16 mei 2018

Afgelopen zondag werd, op een stralende zomerdag met temperaturen tot 24 graden C (en in de kas nog iets meer), in Demen het nieuwe tuinseizoen ingeluid.


Een bijzondere dag voor Martje en Fridtjof, de eigenaren van 'De Tuinen in Demen'

Ze vierde 15 jaar tuinieren.

Het begon met een stuk weiland op vette klei waar na een paar dagen droog weer geen spa de grond in was te krijgen. Dat heeft ze er duidelijk niet van weerhouden om nijver aan de slag te gaan. De grond werd in de loop van de jaren verbeterd met heel veel compost en zand om hem beter bewerkbaar te krijgen, er werden hagen en bomen geplant waarna de borders aan de beurt kwamen.

Ze vierden 15 jaar tuinieren. Gerealiseerd en met regelmaat wordt er weer iets nieuws gecreëerd want de ideeën zijn nog niet op.

Martje heeft zich gespecialiseerd in kleuren. Haar boek 'De beleving van kleur in de tuin' vraagt inmiddels om een herdruk. Haar combinaties zijn verrassend, gedurfd en uniek.


Rozen doen het natuurlijk geweldig op deze rivierklei en die worden dan ook veel gebruikt. De rozenberceau is een geweldige eyecatcher en eens per jaar wordt er een speciale #rozendag georganiseerd om mensen te laten genieten van de prachtige kleuren en geuren van de koningin onder de planten.

Het Wim Willemsenpad heeft helaas plaats moeten maken voor andere planten. Hemerocallis vraagt erg veel verzorging anders bloeien ze ieder jaar minder. Toch maar even een plaatje van het slingerpad met 130 verschillende daglelies.

Toen er steeds meer bezoek kwam, werd er een theeschenkerij geopend. Er kwam een terras om buiten van een hapje en drankje te genieten en een ontvangstruimte voor als het geen buitenweer was. Er werden high tea's gegeven en het groeide steeds meer uit.

Afgelopen winter was het tijd om groot onderhoud te plegen aan de schuren. Dé uitgelezen kans om de ontvangstruimte te vergroten en om de lang gekoesterde wens van een grotere kas in vervulling te laten gaan. De werkzaamheden werden voornamelijk in eigen beheer uitgevoerd dus waar tuineigenaren het over het algemeen in de winter iets rustiger hebben waren Martje en Fridtjof juist razend druk. Maar het resultaat is er naar!


Om het jubileumjaar extra feestelijk in te luiden, zijn er in het najaar van 2017 15.000 bollen gepoot. Er was wel enige angst of dit op 6 mei niet allemaal uitgebloeid zou zijn omdat het voorjaar uitzonderlijk warm verliep. Maar dat viel gelukkig mee en het was een geweldig kleurenspektakel en een mooie opening van een nieuw tuinseizoen.


Benieuwd naar deze tuin?!

De tuinen in demen zijn op donderdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Kijk even op de website voor meer informatie over de tuin en over speciale activiteiten

www.detuinenindemen.nl


Fleurige tuingroet,


Gerda


* Benieuwd naar ons nieuwste reisaanbod? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief via www.tuinreisclub.nl/nieuwsbrief