• Gerda Faaij

Rupsje nooitgenoeg

Bijgewerkt: 16 mei 2018

Oh nee hé! Buxusmot!

Er is geen blog of tuinforum dat het er niet over heeft: de #Buxusmot en dan vooral de rupsen van dit beest! Rupsje nooitgenoeg heeft zelfs de TV gehaald. De gevolgen van deze plaag en tips waren te zien bij #editieNL


Hoe zonde! In korte tijd vreten ze de Buxusplanten volkomen kaal en er blijft dan een spookachtig skelet van takken over.


Het is het meest waarschijnlijk dat er eitjes van de Buxusmot mee gekomen zijn met een partij planten uit het buitenland. Ze hebben hier geen natuurlijke vijanden waardoor ze heerlijk hun gang kunnen gaan (zucht... hoe frustrerend). Ze behoren dus tot de invasieve exoten: (planten of) beesten die van oorsprong niet in ons land thuis horen, hier geen natuurlijke vijanden hebben en zich ongebreideld voort planten. Vaak is de bestrijding erg moeilijk. Dat geldt ook voor de Buxusmot die inmiddels voor een ware plaag zorgt.

Er zijn middelen in de handel om te spuiten maar dat willen we natuurlijk eigenlijk helemaal niet. Wegvangen is een mogelijkheid maar als de nieuwe generatie motten weer eieren af gaat zetten, begint het probleem weer van voren af aan.

Ook kun je er voor kiezen om de Buxus helemaal af te voeren. Tip: Zorg dat je de aangetaste planten of plantendelen in een stevige plastic zak verpakt die je goed dicht bindt en netjes afvoert.


De komende jaren zal er heel wat Buxus verdwijnen. En dat is jammer want al eeuwen lang worden ze gebruikt om randjes langs plantenvakken mee te maken. Bovendien zijn ze bijzonder geschikt om er vormsnoei op toe te passen: bollen, kegels, allerlei dieren zoals pauwen en kippen en ik heb wel eens een hele tuinset van Buxus gezien compleet met een fles wijn op tafel.


Ook mijn buxus is niet meer veilig

Als echte #tuinfanaat geef ik mijn buxus natuurlijk niet zomaar op! Ik ben al meerdere keren de struik ingedoken om mijn buxus te redden. Helaas lijkt het tevergeefs, de diertjes planten zich binnen no-time voort.


Tips, hulp of redding is welkom!

Heb je de Buxus moeten ruimen, dan moet er worden nagedacht over een vervanger.

Je kunt er voor kiezen om geen haagje meer om je perk te zetten maar als je toch een plantenrand wil is Ilex crenata een mogelijkheid. Met de laatste tuinrenovatie op paleis Het Loo is alle Buxus in de Franse tuin vervangen door Ilex crenata "Dark Green". Het blad is iets harder maar de plant in zijn geheel lijkt behoorlijk goed op Buxus. Hier ging het om een totale lengte van 27 km. Een enorme investering maar wat als het op zo'n plek misgaat? Ook een plant als Lonicera nitida of Ligustrum behoort tot de mogelijkheden.


Fleurige tuingroet,


Gerda Faaij


* Benieuwd naar ons nieuwste reisaanbod? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief via www.tuinreisclub.nl/nieuwsbrief