Tuinreis naar 't Groene Hart 

De excursie begon met een bezoek aan de Vlinderhof, een klein onderdeel van het Maximapark in de nieuwe wijk Leidsche Rijn in Utrecht. Om er te komen maakten we gebruik van de trekpont, een attractie op zichzelf. Aan mensen die aan de touwen wilden trekken geen gebrek! Hier bewonderden we deze tuin van Piet Oudolf en spraken met de vrijwilligers die de tuin onderhouden.

Vervolgens ging de rit naar de vermaarde kwekerij Esveld in Boskoop. Hier kwamen we onder de indruk van het grootste boomkwekerijgebied in ons land, dat we verkenden met een vaartochtje door de vele sloten die Boskoop rijk is.

Een klein stukje verderop bezochten we de Sortimentstuin Harry van de Laar. Fantastisch om te zien hoe systematisch en overzichtelijk de vele soorten hier gepresenteerd worden.

Tenslotte bezochten we de tuin Warwinckel in Zevenhuizen op het laagste punt van Nederland op 6,5 meter onder de zeespiegel, gerund door twee heren die hier in 1999 kwamen wonen. Het is een natuurlijke aandoende tuin waar op kleur en vorm wordt gelet en waarvan we genoten door de deskundige en inspirerende rondleiding door een van de eigenaren. Vooral waren wij echter onder de indruk van de hartelijkheid en de gastvrijheid van de twee eigenaren die ons rijkelijk van allerlei heerlijke hapjes en dranken voorzagen. Op die manier werd het dieptepunt van Nederland het hoogtepunt van onze excursie!

Nagezwaaid door de twee heren keerden wij huiswaarts.

 


Wim Muizebelt

Arnhem